Šta je to zubni implantat ili implant?



Šta je to zubni implantat?

Implantat je šraf koji se ugrađuje u viličnu kost i kao takav služi kao temelj na koji se pričvršćuje krunica tj umjetni zub.

Kolika je uspješnost ugradnje implantata?

Današnji implantati su vrlo pouzdani. Prema naučnim istraživanjima, uspješnost integracije implantata je između 95-98%. Većina implantata koji se koriste su od čistog titanijuma koji ne izaziva alergijske reakcije organizma i uspješno se integriše u kost.

Neki eksterni faktori kao pušenje, dijabetes, auto-imune bolesti, lijekovi za osteoporozu ili manjak vitamina D mogu uticati na uspješnost integracije implantata u kost.
Zbog toga stomatolog detaljno planira slučaj i sagleda sve eksterne faktore prije same procedure ugradnje implantata.



Kako izgleda ugradnja implantata i koliko traje procedura?

Ugradnja implantata se izvodi u lokalnoj anesteziji i nije potrebna narkoza. S obzirom da kost nema receptora za bol a desni su anestezirane, pacijent ne osjeti ništa za vrijeme ugradnje implantata.
Procedura traje minimalno 45 minuta i nekada i duže u zavisnosti od broja implantata koji se ugrađuje a i od same kompleksnosti situacije.
Nakon ugradnje implantata se čeka 2-3 mjeseca da se implantat integriše u kost i nakon toga se pristupa postavci zuba na implantat.

U nekim situacijama je moguće odmah na ugrađene implantate postaviti privremeni zub ili čak i sve zube (npr  all on 4).


Koliko zuba možemo postaviti na implantate?

Na jedan implantat možemo postaviti jedan a nekad i dva zuba. U zavisnosti od broja implantata, moguće je nadomjestiti od jednog zuba pa do 28 zuba u obje vilice.

Kakvi su materijali koji se koriste za zube na implantatima?

Zubi (krunice/navlake) koji se pričvršćuju mogu biti od keramike/porcelana, cirkona ili akrilata (zubne proteze).
Ukoliko je potrebno nadomjestiti samo jedan zub, povezivanje implantata sa keramičkom krunicom je najbolje rješenje. U tom slučaju se susjedni pravi zubi ne moraju bespotrebno brusiti a keramička krunica na implantatu je pojedinačna cjelina koja funkcioniše nezavisno do susjednih zuba.
Ukoliko je potrebno nadomjestiti više zuba onda je potrebno ugraditi minimalno dva ili više implantata i na njih postaviti keramičke krunice – mostove, koji se fiksiraju i ne vade iz usta.
Ukoliko je potrebno nadomjestiti sve zube u vilici,  onda je potrebno ugraditi 4 ili više (6 pa nekad i 8) implantata a na njih je moguće postavljati akrilatne zube na protezi koja se vadi ili keramičke (cirkonske) zube koji se fiksiraju i ne vade iz usta.



Da li je moguće ugrađivati implantate kod pušača?

S obzirom da se današnji implantati sve kvalitetniji i hirurške procedure sve pouzdanije moguće je ugrađivati implantate i kod pušača s tim da se nakon ugradnje pacijenti moraju pridržavati uputstava stomatologa.


Da li je moguće ugrađivati implantate kod pacijenata sa dijabetesom?

Moguće je ugrađivati implantate kod dijabetičara. 
Međutim, kao i kod pušača, dijabetes predstavlja rizični faktor pri ugradnji i uspješnosti integracije implantata stoga je vrlo bitno pridržavati se uputstava stomatologa.

www.dentalis.ba

Stomatolog Banja Luka

Коментари

Популарни постови