Zdrava ishrana


Zdrava ishrana


Zdravom ishranom izbjegavamo karijes

Podaci WHO (Svjetska zdravstvena organizacija – SZO) pokazuju kako je karijes jedna od najčešćih bolesti  industrijskog doba.  Ovu bolest izazivaju bakterije koje se nalaze u ustima i zajedno sa šećerima i nedovoljnom higijenom zuba izazivaju karijes.


Šta se zapravo tačno dešava u ustima i kako nastaje karijes?

Ukoliko se bakterija streptokokus mutans nalazi u ustima ona se hrani namirnicama koje posjeduju šećer i skrob. Kada se nahrane one zatim proizvode kiseline koje nagrizaju zubnu supstancu. Što se češće i više napadi kiseline na zub dešavaju, to sve više i više vodi do nastanka karijesa zuba – odnosno „rupe u zubu“ .  Kako karijes sve više napreduje ka unutrašnjosti zuba, tako zub postaje sve više osjetljiv na vanjske uticaje (temperaturu, slatko, kiselo) dok na kraju ne prodre u potpunosti u unutrašnjost zuba gdje se nalazi zubni živac i krene da izaziva jake bolove.


Bez šećera nema karijesa

Šećer, osnovna namirnica bakterija koje stvaraju karijes, je postala glavna sirovina naše današnje prehrane.  Sprečavanje (profilaksa) karijesa zbog toga počinje sa ishranom.
Ishrana bogata šećerima i učestalost unosa u toku cijeloga dana stvara idealne uslove za nakupljanje naslaga kojima se bakterije hrane.
Ukoliko se već ne može odustati od hrane bogate šećerima, onda bi se barem mogao taj unos ograničiti na odredjene dijelove dana  kao npr  samo dezert nakon ručka ili nakon obroka pa zatim oprati zube.


Užina


Najgora kombinacija je unositi u toku cijelog dana po male količine hrane bogate šećerima. Tada konstantno hranimo bakterije u ustima i dozvoljavamo im da nesmetano proizvode ksielinu koja nagriza naše zube.
Pošto stvaranje kiseline nastupa momentalno nakon unosa šećera, potrebno je za užinu izbjegavati  unos sledećih namirnica:
Čokolada, kolači, lizala, sladoled, slatka peciva kao i zasladjena pića (sokovi, zasladjeni čajevi, pošećerena kafa i sl.)

Umjesto njih možemo jesti svježe voće, svježe povrće i piti vodu (nezasladjenu)
Moguće je jesti i hljeb, maslac, sir, mesne proizvode, jaja, mlijeko ili namirnice na kojima piše da su bez šećera.


Svježe voće


Svježe voće posjeduje malo šećera koje bakterije vole i zato se preporučuje kao užina. Voćni šećeri podstiču lučenje pljuvačke koja u ustima vrlo brzo ispira šećere i remineralizira zubnu supstancu.

Nakon voćke je bitno usta kratko isprati sa vodom da bi se isprala voćna kiselina sa zuba.
Za zube je ipak štetno ako se prečesto u toku dana unosi voće. Kiseline koje posjeduje voće tada nagrizaju gledj zuba. To se zove erozija zuba.

www.dentalis.ba

Stomatolog Banja Luka

Коментари

Популарни постови