Zdrava ishrana
Zdrava ishrana
Zdravom ishranom izbjegavamo karijes
Podaci WHO (Svjetska zdravstvena organizacija – SZO) pokazuju kako je karijes jedna od najčešćih bolesti industrijskog doba. Ovu bolest izazivaju bakterije koje se nalaze u ustima i zajedno sa šećerima i nedovoljnom higijenom zuba izazivaju karijes.
Šta se zapravo tačno dešava u ustima i kako nastaje karijes?
Ukoliko se bakterija streptokokus mutans nalazi u ustima ona
se hrani namirnicama koje posjeduju šećer i skrob. Kada se nahrane one zatim
proizvode kiseline koje nagrizaju zubnu supstancu. Što se češće i više napadi
kiseline na zub dešavaju, to sve više i više vodi do nastanka karijesa zuba –
odnosno „rupe u zubu“ . Kako karijes sve
više napreduje ka unutrašnjosti zuba, tako zub postaje sve više osjetljiv na
vanjske uticaje (temperaturu, slatko, kiselo) dok na kraju ne prodre u potpunosti
u unutrašnjost zuba gdje se nalazi zubni živac i krene da izaziva jake bolove.
Bez šećera nema karijesa
Šećer, osnovna namirnica bakterija koje stvaraju karijes, je
postala glavna sirovina naše današnje prehrane.
Sprečavanje (profilaksa) karijesa zbog toga počinje sa ishranom.
Ishrana bogata šećerima i učestalost unosa u toku cijeloga dana
stvara idealne uslove za nakupljanje naslaga kojima se bakterije hrane.
Ukoliko se već ne može odustati od hrane bogate šećerima,
onda bi se barem mogao taj unos ograničiti na odredjene dijelove dana kao npr
samo dezert nakon ručka ili nakon obroka pa zatim oprati zube.
Užina
Najgora kombinacija je unositi u toku cijelog dana po male
količine hrane bogate šećerima. Tada konstantno hranimo bakterije u ustima i
dozvoljavamo im da nesmetano proizvode ksielinu koja nagriza naše zube.
Pošto stvaranje kiseline nastupa momentalno nakon unosa
šećera, potrebno je za užinu izbjegavati
unos sledećih namirnica:
Čokolada, kolači, lizala, sladoled, slatka peciva kao i zasladjena
pića (sokovi, zasladjeni čajevi, pošećerena kafa i sl.)
Umjesto njih možemo jesti svježe voće, svježe povrće i piti vodu (nezasladjenu)
Moguće je jesti i hljeb, maslac, sir, mesne proizvode, jaja,
mlijeko ili namirnice na kojima piše da su bez šećera.
Svježe voće
Svježe voće posjeduje malo šećera
koje bakterije vole i zato se preporučuje kao užina. Voćni šećeri podstiču lučenje pljuvačke koja u
ustima vrlo brzo ispira šećere i remineralizira zubnu supstancu.
Nakon voćke je bitno usta kratko isprati sa vodom da bi se
isprala voćna kiselina sa zuba.
Za zube je ipak štetno ako se prečesto u toku dana unosi
voće. Kiseline koje posjeduje voće tada nagrizaju gledj zuba. To se zove erozija zuba.
Коментари
Постави коментар