Izbjeljivanje zuba - da ili ne?



Izbjeljivanje zuba - da ili ne?


Svi mi želimo da imamo svijetle i bijele zube. U većini kultura svijeta je to simbol zdravlja i uspjeha.

Aktuelna istraživanja pokazuju da je izbjeljivanje zuba sigurna i neškodljiva metoda ukoliko se poštuju sve protokoli stomatološke struke kao i preporuke proizvođača.


Zašto zubi tamne?

Prirodno, kako čovjek stari zubi tamne. Nekada, iznenada, samo za par dana zubi se oboje i potamne. Zašto je to tako?

Postoje dvije vrste obojenosti zuba.

Površinske obojenosti nastaju najčešće usljed konzumacije hrane koja u sebi posjeduje materije koje boje površinu zuba. Kafa, čaj, vino, kupine i sl.  Cigarete takođe jako boje zube a i neki lijekovi.

Unutrašnja obojenost zuba obično dolazi sa godinama. Pa su tako generalno kod starije populacije zubi tamniji nego kod mlađe. Jači udarac u zub može dovesti do traume u njegovoj unutrašnjosti i time, nakon izvjesnog vremena,  dovesti do tamnjenja zuba. 

Liječeni zubi (zubi kojima je izvađen živac) nekad potamne. U rjeđim slučajevima, neki lijekovi, koje koriste trudnice ili djeca u razvoju mogu uticati na promjenu boje djetetovih zuba.

Bez obzira na vrstu ili porijeklo tamnjenja zuba najvažnije je prvo se konsultovati sa svojim stomatologom
Nakon što se otkrije uzrok, bira se i tehnika izbjeljivanja.

Kakve tehnike i vrste izbjeljivanja postoje?

Izbjeljivanje zuba kod kuće

Stomatolog u ordinaciji uzima otisak zuba i pravi posebnu udlagu u koju se kod kuće nanosi gel za izbjeljivanje. Takva udlaga se nosi 4-5 sati dnevno i gel postepeno djeluje na površinu zuba i izvlači materije koje su zaslužne za obojenost. Vec nakon par dana primjetne su promjene u boji. Najčešće ovako izbjeljivanje traje 7-15 dana u zavisnosti koju boju želimo da postignemo. Ova metoda je sigurna i bezbjedna.

Zubi se mogu izbjeljivati i u ordinaciji. Takva vrsta izbjeljivanja traje kraće (oko 2 sata).  Zube je potrebno prethodno profesionalno očistiti i nakon toga se nanosi zaštita za desni a potom i gel za izbjeljivanje. Gel je jake koncentracije i zbog toga je potrebno da i pacijent i stomatolog nose zaštitne naočale. Gel se nanosi više puta na zube dok se ne postigne željeni efekat.

Unutrašnje izbjeljivanje zuba

Ovo je metoda koja se koristi kod liječenih zuba gdje je potrebno otvoriti zub i u njegovu unutrašnjost staviti gel za izbjeljivanje. Nakon toga se zub zatvori i pacijent ide kući. Obično je potrebno 3-4 dana da se zub izbijeli do željene boje a nekad je potrebno proceduru ponoviti dva ili više puta.

Potrebno je reći da je za vrijeme ili nakon izbjeljivanja moguća osjetljivost zuba na temperaturu kao i iritacije desni.

Nikako nije preporučljivo izbjeljivati zube na svoju ruku u kućnoj režiji. 

Soda bikarbona, limunska kiselina i slični preparati mogu dovesti do trajnih oštećenja na zubima i zbog toga je najbolje konsultovati se sa svojim stomatologom.

www.dentalis.ba

Stomatolog Banja Luka

Коментари

Популарни постови