Kako sačuvati zdrave zube u trudnoći?


Održavanje higijene usta u trudnoći


Ukoliko je moguće, najbolje bi bilo, još prije početka trudnoće, posjetiti stomatologa. Tada se mogu napraviti sve dijagnostičke procedure (uključujući i rentgen - slikanje zuba) i izvršiti sva potrebna terapija usne duplje tako da je buduća trudnica bezbrižna.

U trudnoći se tijelo mijenja i dolazi do velikih hormonskih promjena. Desni postaju osjetljive, mekše, pojačano krvare, otiču i zbog toga je olakšano stvaranje naslaga na zubima. Tome još doprinosi činjenica da je u trudnoći smanjeno lučenje pljuvačke koja ima funkciju ispiranja naslaga i remineralizaciju zuba.
Zbog svih tih faktora od presudne je važnosti da se trudnica konsultuje sa stomatologom i redovno posjećuje stomatološku ordinaciju.

Preporučljive su redovne kontrole na tri mjeseca. Preporučljivo je minimalno jednom a optimalno dva puta otići na profesionalno čišćenje zuba. Uz to, trudnica dobija od stomatologa instrukcije o pojačanoj higijeni, pravilnoj tehnici pranja zuba, upotrebi konca, ishrani itd.

Trudnica bi trebala da vodi pojačanu higijenu usne duplje kao i da uzima dovoljno fluorida. Pasta za zube sa fluoridom, fluorid gel na sedmičnom nivou kao i tablete sa fluoridom su zadovoljavajući  izvori ovog minerala.

Žene koje u trudnoći često povraćaju, trebalo bi  da nakon povraćanja isperu usta sa vodom ili tečnošću za ispiranje usta koja sadrži fluorid. Želudačna kiselina nagriza zubnu supstancu i potrebno ju je isprati sa zuba što je moguće brže.

Ukoliko je higijena za vrijeme trudnoće nezadovoljavajuća, moguće je da dođe do nastanka upale desni – gingivitisa.
Simptomi gingivitisa su pojačano krvarenje desni, bolovi pri pranju zuba, crvene i otečene desni. To je povratni proces i moguće ga je zaustaviti ukoliko se reaguje na vrijeme i trudnica pojača higijenu. Nažalost, obično biva suprotno. Zbog bojazni od krvarenja desni, trudnice smanjuju pranje zuba i dovode do još većeg taloženja naslaga na zubima.

Ukoliko se ne reaguje, moguće je da taj proces napreduje i dodje do nastanka upale potpornog tkiva zuba – parodontitisa.  U tom slučaju dolazi do nepovratnih defekta tkiva a u ekstremnim slučajevima nakon dužeg vremena i do klimanja zuba.


www.dentalis.ba

Stomatolog Banja Luka

Коментари

Популарни постови